Hulp na incest of seksueel misbruik

Hulp na incest/seksueel misbruik

Misbruik is een aanslag op mentaal, emotioneel en lichamelijk gebied. Op basis van mijn ervaring ben ik gekomen tot een methode die ervoor zorgt dat het slachtoffer-zijn niet een heel leven hoeft te duren. Je denkt misschien van wel want een traumatische ervaring die niet wordt verwerkt, haalt je uit je kracht en dat werkt door in je hele zijn en kunnen.

Methode; Ik werk met oorzaak en gevolg. Om bij de oorzaak te kunnen komen, pas ik trance (snelste manier om bij je onderbewustzijn te komen) toe, iets wat je dagelijks meemaakt. In het verkeer deelnemen en een gedeelte van de route kwijt zijn als je op de plaats van bestemming bent. Een gedeelte dat je niet bewust hebt meegemaakt. Als je terug zou gaan naar je niet-bewuste (onderbewuste), dan zou je de beelden die je onderweg miste weer terug kunnen halen. Het onderbewuste werkt met beelden. Zo krijg je op al je vragen een antwoord.

Vertrouwen
Het belangrijkste is dat er vertrouwen is om samen te werken omdat ik je naar je onderbewustzijn begeleid. Daar liggen alle antwoorden op de vragen die je hebt. Daar ligt ook alles wat niet bewust is. Denk aan kwaliteiten, bij voorbeeld creativiteit. De manier waarop ik werk vraagt van jou een grote vorm van zelfwerkzaamheid. Het voordeel hiervan is dat je na de sessie(s) heel veel zelf hebt gedaan waardoor je veel krachtiger wordt. Je bent als het ware je eigen basis/fundament aan het bouwen. Iets wat voor een kind heel normaal is als je een gezonde opvoeding krijgt, met een veilige, stabiele en een functionele omgeving (ouders) waar je altijd op terug kunt vallen als kind.

Gevolgen
Weet jij wat de gevolgen zijn van een traumatische ervaring?
De cliënten die mijn praktijk bezoeken, komen onder andere omdat zij ergens last van hebben of iets missen of iets willen gaan doen wat maar niet lukt. Je draagt het met je mee en ondervindt dat het steeds zwaarder wordt, met daarbij alle consequenties van dien. En je begrijpt nog steeds niet hoe het kan en wat je moet doen om het op te lossen.

Oorzaken
Als we er samen naar kijken, dan blijkt er altijd een oorzaak te zijn. Vaak een traumatische ervaring die in een verleden heeft plaatsgevonden en die je niet hebt kunnen verwerken.

Hoofd en lichaam?
In een situatie waarbij er iets traumatisch gebeurt en jij aanwezig bent, als toeschouwer of als slachtoffer, is het belangrijk hoe je reageert. Als je bijvoorbeeld iets kunt doen (vechten, wegrennen), dan zal het geen onverwerkte ervaring blijven. Als je niets hebt kunnen doen (aan de grond genageld, verstijfd, uit je lichaam schieten, jezelf voor dood houden), dan houdt je lichaam deze herinnering vast. Het lichaam slaat alle herinneringen op. Een dier doet dat anders. Op het moment dat er iets gebeurt, kan het zich als dood houden. En als de situatie achter de rug is, schudt het zijn lichaam waardoor de ladingen van schrik, angst, boosheid losgelaten worden. Klaar is Kees. Helaas werkt dit niet zo bij mensen.

Het hoofd was erbij, daarom is het goed om over trauma’s te praten. Wat vaak vergeten wordt, is dat het lichaam ook onderdeel was van de ervaring. Het lichaam slaat elke ervaring op. Denk eens aan een grote blaffende hond die heel hard op je af komt rennen. Je schrikt je kapot en deze energie zet zich vast ergens in je lichaam. Iedere (blaffende) hond die je vervolgens tegenkomt, maakt jou alert en geeft je een gevoel van angst en/of paniek. En zo herhaalt zich dit keer op keer. Praten hierover zorgt er niet voor dat de herinnering uit je lijf verdwijnt. Je lichaam is het niet vergeten.

Wat is er nodig?
Afhankelijk om wat voor een onverwerkte ervaring het gaat, is het van belang dat je genoeg energie hebt om eraan te kunnen werken. Bij een trauma kan er sprake zijn van fragmentatie. Het is voor mij heel belangrijk met welk deel van de cliënt ik werk. Niet elke behandelmethode is immers toepasbaar, want bij een verkeerde methode kan een slachtoffer in een psychose raken.


Methode: Het lichaam eerst ontdoen van alle energieën die niet van jou zijn en die toch bij je binnen zijn gekomen. Een energie van iemand of een situatie kun je heel snel oppakken zonder dat je daar erg in hebt. Ik geef je een voorbeeld: je gaat op visite en de mensen hebben net voordat jij binnenkomt, ruzie gehad. Je voelt de sfeer (energie) en dat doet direct wat met jou. Als je het onbewust binnen laat komen, kan het ervoor zorgen dat jij overdreven je best gaat doen om het gezellig te maken. Het gevolg kan zijn dat je doodmoe wordt en er uiteindelijk voor kiest om weg te gaan. Een extremer voorbeeld is als er sprake is van misbruik. Wat draag je van een dader? Denk daarbij aan schuldgevoel, verantwoordelijkheid en schaamte. En wat draag je van de persoon die het misbruik had kunnen voorkomen? Energie dragen van een ander maakt moe, ziek, misselijk, klein. Het doet je geen goed.

Als een situatie te erg is geweest om het aan te kunnen, zowel psychisch, mentaal en lichamelijk, dan is er sprake van een overlevingsmechanisme. Dit zijn delen die afgesplitst zijn van je persoonlijkheid. Delen die een eigen programma hebben en die ervoor zorgen dat jij traumatische situaties hebt overleefd. Dit noem ik innerlijke kinderen. Bij seksueel misbruik is er sprake van een aanslag op alle drie de vormen: psychisch, mentaal en lichamelijk.

De andere kant van een overlevingsmechanisme is dat je hierdoor de positieve kanten van jezelf niet hebt kunnen ervaren. Ik geef je een voorbeeld: als je in het verleden in een traumatische situatie jezelf onzichtbaar hebt gemaakt, doordat je de pijn niet aan kon of omdat je niet meetelde, dan kan dat in het nu ervoor zorgen dat je nog steeds niet zichtbaar bent of mensen ver over je grenzen gaan omdat je niet hebt geleerd om je zichtbaar te maken.

Methode: Deze innerlijke kinderen met hun eigen programma’s worden inzichtelijk gemaakt waardoor je als de persoon van nu kunt gaan loslaten omdat deze programma’s niet langer meer nodig zijn. Wat de afgesplitste delen doen, kun je nu zelf (de volwassene). Dit loslaten geeft energie, ruimte en rust om andere belangrijke aspecten van jezelf naar boven te laten komen. Een kwaliteit of bijvoorbeeld creativiteit.

Lichaamswerk
Als je lichaam weer in zijn eigen energie is gezet en de afgesplitste delen weer worden geïntegreerd met de volwassen persoon, dan is er ruimte om naar het lichaam zelf te gaan kijken. Hoe functioneert jouw lichaam, waar zitten nog onverwerkte ervaringen en wat doen die met jouw lichaam? Vaak treden lichamelijke klachten op met een onbekende oorzaak. Waar zijn er nog blokkades waardoor het denken (hoofd) niet respondeert met het lichaam?

Methode: het lichaam en het hoofd zijn beide aanwezig geweest bij het trauma. Door beide een stem te geven, ga je horen en begrijpen waarom en wat zij hebben ondernomen waardoor ze niet of nauwelijks hebben samengewerkt. Ik geef je een voorbeeld: Een ongeluk waarbij iemand met zijn armen de klap heeft opgevangen, kan ervoor zorgen dat de kracht veel meer vanuit een schouder moet komen. Na lange tijd kan het zijn dat er nekklachten ontstaan waarbij de oorzaak ligt bij de armen die niet meer vol kunnen functioneren. Een ander voorbeeld rond seksueel misbruik: bij een verkrachting kan het slachtoffer zijn lichaam vanaf het bekken tot aan de bovenbenen negeren en doen alsof de verkrachting er nooit is geweest. De rug kan hierdoor veel meer moeten opvangen waardoor er klachten kunnen ontstaan.

Verkennen
Als je terug bent gegaan naar het moment dat een traumatische situatie is ontstaan en je inzicht hebt gekregen in wat daar precies gebeurde, hoe je hebt gereageerd of niet hebt gereageerd, dan kun je het als de persoon van nu gaan loslaten en het een plek gaan geven. Je kunt nu ook pas je eigen plek innemen. Hierdoor ontstaat rust en vanuit deze rust ontstaat verandering in je zijn, interesses, mogelijkheden, veranderingen in je kunnen, nieuwe vriendschappen, versterking van oude vriendschappen. Je gaat een verkenningstocht aan met jezelf omdat je weer durft te verbinden.

Wie was je en wie wil je zijn?
Je zit in je eigen energie en je hebt de kracht om het nu zelf te gaan doen. Helemaal in jouw tempo kun je dan gaan ondervinden wie je bent en wat je wilt. Daarbij kun je je eigen grenzen stellen, je lichaam accepteren en weer laten communiceren met je hoofd zodat het weer een geheel is.

En het belangrijkste: de acceptatie dat je was wie je was en nu bent wie je bent.

Ik begeleid je op een respectvolle manier en op een tempo dat helemaal bij jou past. 

Kosten (per 1 januari 2021)

Intakegesprek € 60
Uurtarief € 80
Sessie € 130

Een sessie duurt tweeënhalf uur. Voor een sessie inclusief een voor-en een nagesprek wordt een vast tarief van € 130,00 berekend. Voor Coaching en Therapie binnen een zakelijk traject kunt u een offerte opvragen.

Annuleringen

De kosten worden doorberekend wanneer de afspraak korter dan 24 uur van tevoren wordt afgezegd.