Lezing Gevolgen en herstel van seksueel misbruik

Als je als kind te maken hebt gehad met seksueel misbruik door een familielid of iemand daarbuiten, dan is je manier van leven al bijna ingevuld voor je toekomst. Je overleeft door je eigen aangeleerde manieren. Als niemand van jouw misbruik op de hoogte is, dan weet je ook niet beter dat jouw manier van leven is zoals anderen dat ook doen. Dat is natuurlijk niet zo! Want anderen hebben niet te maken met schuldgevoel, schaamte, alertheid, wantrouwen en vul zelf dit lijstje maar aan. Op deze manier leven is een groot gemis in wat je eigenlijk nog meer kunt en in het ervaren wie je bent.

In deze lezing wil ik mijn ervaring delen vanuit mijn eigen jeugd en ook als regressietherapeut en systemisch werker. Welke gevolgen zijn er na seksueel misbruik? Als je hier al inzicht in krijgt, dan kun je ook jouw manier van leven veranderen. Wat mij elke keer weer verbaasd, is dat lotgenoten vertellen dat het toen wel is gebeurd maar dat het al zo lang geleden is. Zij hebben er nooit meer wat mee gedaan, want wie gelooft je en wat zou je dan moeten doen om het te verwerken? Het misbruik is je aangedaan en daar kon jij niets tegen doen!

Niets doen, maakt je leven leven veel ingewikkelder. De situatie verander je niet meer, maar wel de gevolgen waar je nu tegen aan loopt. Dit is de reden om je mee te nemen in de wereld buiten seksueel misbruik. Een wereld buiten slachtofferschap en je anders voelen. Als jij voelt dat je lang genoeg in de ban van het misbruik hebt geleefd, dan ben je van harte welkom!

Graag tot ziens.