Incest en familiegeheim

Zelf ben ik al jaren regressietherapeut, net als Paula. Tot mijn ontzetting ontdekte ik in 2013 dat ik op driejarige leeftijd ben verkracht door een vriend van de familie. Dit was tijdens de leertherapie in de opleiding niet naar boven gekomen. Onlangs wees een andere collega mij erop dat ze aan mij zag dat ik het nog niet had verwerkt. Toen besloot ik om eindelijk korte metten te maken met dat verleden en in therapie te gaan. Paula leek me daarvoor de geschikte therapeut, omdat ik weet dat zij veel ervaring heeft op het gebied van seksueel misbruik. Verder kende ik haar als een warm en empathisch persoon, die met beide benen op de grond staat. Ik wist dat ik zo iemand als therapeut nodig had.

De eerste twee sessies heb ik veel ladingen verwerkt. Ik voelde me steeds lichter en blijer worden. Maar de grote klapper kwam in de derde sessie, waarin we een familie-opstelling deden. Dit deden we met z’n tweeën en de andere personen werden gerepresenteerd door blaadjes papier. Tot mijn verbijstering kwam eruit dat er op grote schaal incest is gepleegd in onze familie. Mijn verkrachting door de vriend van de familie is daar een onderdeel van. Achteraf zie ik hoe Paula dat waarschijnlijk allang in de gaten had. Maar ze ging heel discreet, geduldig en professioneel te werk, zodat ik zelf tot die conclusie kon komen. De combinatie van regressietherapie en (familie-)opstellingen, zoals Paula die uitvoert, is dus ontzettend krachtig gebleken.

Ik ben Paula enorm dankbaar dat zij mij geholpen heeft om dit familiegeheim te ontdekken. Verder voel ik me enerzijds heel opgelucht dat ik het nu eindelijk weet, maar anderzijds verdrietig, omdat ik zie hoe alle familieleden, mezelf en de dader(s) incluis, er al zo lang onder lijden. Ik zie het als mijn missie om dit geheim boven te krijgen, zodat de familie kan stoppen met toneelspelen en we uiteindelijk tot elkaar kunnen komen.

Anoniem