Familieopstellingen ook wel Systemisch werken genoemd is een effectieve manier om inzicht of oplossingsruimte te krijgen voor een vraag die je hebt. Vanuit de methode werk ik met de drie basisprincipes:

- binding/plek (heb jij een plek?)
- ordening (als je een plek hebt, sta je dan ook op jouw plek of op die van een ander?)
- balans tussen geven en nemen (heb jij meer gegeven dan dat je hebt gekregen en
   andersom?).

Deze vragen kun je jezelf stellen omdat we allemaal deel uitmaken van een systeem. Denk maar aan het gezin waar je uit komt, of je huidige gezin, je werksituatie, vriendenkring, een sportvereniging of een zangkoor. Problemen ontstaan vaak vanuit een voorouderlijke lijn en in hoeverre leef jij jouw eigen leven en niet dat van een ander? 

Een opstelling heeft als doel om je vraag neer te zetten door representanten. Zij laten zien wat er op dit moment innerlijk speelt. Deze mensen hoef je niet perse te kennen. Het is zelfs beter van niet. De representanten gaan waarnemen en vertellen hun emotionele, lichamelijke en mentale ervaring(en). Dit is heel bijzonder en heeft te maken met de systeemenergie van diegene die de vraag inbrengt. Door interventies verandert de opstelling naar een mogelijke oplossing. Het kan zijn dat de vraag direct wordt beantwoord omdat de oplossing heel duidelijk is. En ook kan het zijn dat er oplossingsruimte is ontstaan waardoor er weer een stap verder is gezet.

Heb je een vraag waar je inzicht in wilt of wil je meedoen als representant? Geef je dan op voor de workshop.