hulp na incest/seksueel misbruik


Hulp na incest/seksueel misbruik


Veel slachtoffers zijn zich er niet van bewust: de gevolgen van misbruik kunnen groot zijn!  Als slachtoffer van misbruik heb je met twee "werelden" te maken! Een wereld waarbij je kind was toen het je overkwam en de wereld die daarna kwam.


Normaal of abnormaal
Een incestverleden verandert situaties in het nu. De gevolgen kunnen groot zijn. Hier heb je als slachtoffer geen benul van. Incest vindt vaak plaats in je jeugd. Als kind krijg je niet mee wat "normaal en abnormaal" is. Je groeit op en denkt dat het overleven het leven is. Je begrijpt niet wat er nu eigenlijk is gebeurd. Vaak voel je je niet veilig om het met iemand te delen of wordt er niet naar je geluisterd.


Alleen je lichaam nog
Als je het mentaal en emotioneel niet meer kunt verkroppen, dan is er alleen je lichaam nog. Het lichaam dat alles heeft meegemaakt en elke herinnering draagt. Net zolang totdat ook het lichaam het niet meer aan kan.


Denk maar aan jezelf niet mooi vinden, moeite hebben met verbinden, geen grenzen aan kunnen of durven geven. Maar ook lichamelijke klachten, hyperventilatie, paniekaanvallen. Je raakt langzamerhand steeds meer uit verbinding met je lichaam. Omdat je niet weet wat er in je lichaam omgaat en hoe je contact maakt met je lichaam. In je hoofd worden gedachten gecreëerd waardoor er vrij baan komt voor angst- en paniekaanvallen. En jij weet nog steeds niet hoe het komt en vooral niet hoe je er vanaf kunt komen.


Wat van je leven maken
Veel gevoelens kun je delen, en er zijn ook gevoelens waar je niet over kunt of wilt praten. Denk maar aan schuldgevoel, schaamte, jezelf kwijt zijn, wie ben ik, waarom is mij dit aangedaan, wat was mijn eigen rol hierin, ik kan me niet binden, ik kan geen relaties hebben, is het wel écht gebeurd, angst, in een isolement zitten, je zwak voelen, slaapproblemen, etc. Dit zorgt ervoor dat je vast komt te zitten en dat er niet voldoende ruimte en energie is om wat van je leven te maken.


Ervaringsdeskundige
Ik heb vertrouwen in de mens en als ervaringsdeskundige durf ik te zeggen dat je niet levenslang slachtoffer hoeft te zijn. Het trauma kun je niet veranderen maar je kunt wel wat doen aan de gevolgen waar je nu tegenaan loopt. Er kan je veel ontnomen zijn maar je ziel (je kern) neemt niemand je af. Er is altijd een deel in jou dat krachtig genoeg is om jezelf te helen. En als je daar vertrouwen in durft te hebben, dan is er een weg terug naar zijn wie je wilt zijn.

Werkwijze

Ik begeleid je op een respectvolle manier en in een tempo dat helemaal bij jou past. Alleen jij kunt jezelf genezen. Samen gaan we kijken waarom je doet zoals je doet:

  • Hoe heb je ervoor gezorgd dat je het misbruik hebt aangekund?
  • Wat heb je daarvoor gelaten, zowel emotioneel, mentaal en lichamelijk?
  • Hoe hebben deze gevolgen mee- of tegengewerkt tot aan de dag van vandaag?


Als je hier inzicht in krijgt, dan kun je een eigen basis gaan bouwen door:

  • ballast die je draagt kwijt te raken
  • oude gedragspatronen te veranderen
  • grenzen aan te geven

en gaat het om:

  • Wat wil jij en wat is goed voor jou?
  • Hoe kun je jezelf beschermen?
  • Hoe kun je je weer gaan verbinden?
  •  Hoe krijg je een eigen identiteit?