Relaties en verbinden


Hoe volwassen sta jij in relaties? Relaties is je verbinden met.

En een relatie kun je alleen hebben als je de mogelijkheid hebt

om je te verbinden. Soms kan het heel moeilijk zijn om een relatie

aan te gaan. Een onderliggende reden kan bijvoorbeeld een trauma zijn wat je hebt meegemaakt. Het omgaan met een trauma kan invloed hebben op de manier van verbinden met jezelf en ook met een ander. Een andere reden kan zijn, dat je niet kunt verbinden omdat er verder terug in het systeem een familielid is geweest die een grote rol speelde in een relatie. Of waar zijn er traumatische gebeurtenissen geweest waar iemand binnen een relatie over grenzen is gegaan?  Ieder mens heeft heel veel relaties en is zich niet altiijd bewust wat je kunt dragen vanuit een jeugd of wat er niet zichtbaar is binnen generaties. Wie is er in de generatie buiten gesloten wat jij onbewust draagt en waar je loyaal aan bent?  Dit kan een frustrerend gevoel geven en je weet niet waarom. Je hoeft de geschiedenis niet te weten om het toch te dragen.


In deze tweedaagse workshop leer je systemisch te kijken naar relaties. Dat kunnen allerlei soorten relaties zijn: met een partner, vriend(in), collega, kind, familielid, etc.. Ieder mens neemt gedragspatronen, opvoeding, conditionering en ervaringen mee vanuit een verleden en draagt die in een rugzak. In een nieuwe relatie komen beide personen en hun rugzakken samen. En ontstaat een nieuw systeem.

Opstellingen kunnen inzicht geven in wat er op een diepere laag (in de onderstroom) aan de hand is. Een voorbeeld waar een cliënt een vraag over kan hebben, kan zijn:

- waarom zitten we niet op dezelfde lijn
- waarom kom ik geen partner tegen
- waarom val ik steeds weer op de "verkeerde of dezelfde soort" mannen of vrouwen
- Waarom ben ik de "gever" of waarom ben ik de "nemer" in een relatie
- waarom kan ik geen relatie onderhouden
- waarom ga ik vreemd
- waarom kan ik niet mezelf zijn in een relatie
- waarom duren mijn relaties niet lang
- wat is mijn type man/vrouw
- heeft onze relatie nog kans
- ik hou van iemand maar ik kan me er niet (helemaal) mee verbinden
- waarom heb ik steeds conflicten met mijn kind, collega, familielid

- waarom kan ik niet uit een relatie stappen


In deze workshop kijk je systemisch naar dynamieken en verstrikkingen:

  • in de generatielijn; is er sprake van een patroon, gedrag of conditionering
  • in het gezin van herkomst: wat was je rol binnen het gezin en kon je je kindplek innemen?(parentificatie, triangulatie)
  • in je huidige gezin: welke rol heb je vanuit de generatielijn of het gezin waar je uit komt meegenomen?)
  • is er binnen het systeem (ouders, grootouders) sprake van een eerdere relatie waar niet over wordt gesproken of wat een geheim is.
  • balans tussen vrouwelijke- en mannelijke energie


Deze workshop werkt tweeledig; een mooie investering voor jezelf en jouw relatie(s) en een extra methode naast je bestaande werkzaamheden. Ook voor diegenen die kennis hebben van opstellen zijn van harte welkom.