Relaties is je verbinden met. En een relatie kun je alleen hebben als je de mogelijkheid hebt om je te verbinden. Soms kan het heel moeilijk zijn om een relatie aan te gaan. Een onderliggende reden kan bijvoorbeeld een trauma zijn wat je hebt meegemaakt. Het omgaan met een trauma kan invloed hebben op de manier van verbinden met jezelf en ook met een ander. Een andere reden kan zijn, dat je niet kunt verbinden omdat er verder terug in het systeem een familielid is geweest die een grote rol speelde in een relatie. Of waar zijn er traumatische gebeurtenissen geweest waar iemand binnen een relatie over grenzen is gegaan? Ieder mens heeft heel veel relaties en is zich niet altiijd bewust wat je kunt dragen vanuit een jeugd of wat er niet zichtbaar is binnen generaties. Wie is er in de generatie buiten gesloten wat jij onbewust draagt en waar je loyaal aan bent? Dit kan een frustrerend gevoel geven en je weet niet waarom. Je hoeft de geschiedenis niet te weten om het toch te dragen.
In deze tweedaagse workshop leer je systemisch te kijken naar relaties. Dat kunnen allerlei soorten relaties zijn: met een partner, vriend(in), collega, kind, familielid etc.. Ieder mens neemt gedragspatronen, opvoeding, conditionering en ervaringen mee vanuit een verleden en draagt die in een rugzak. In een nieuwe relatie komen beide personen en hun rugzakken samen. En ontstaat een nieuw systeem.
Opstellingen kunnen inzicht geven in wat er op een diepere laag (in de onderstroom) aan de hand is. Een voorbeeld waar een cliënt een vraag over kan hebben, kan zijn:
- waarom kom ik geen partner tegen
- waarom val ik steeds weer op de "verkeerde of dezelfde soort" partners
- Waarom ben ik de "gever" of waarom ben ik de "nemer" in een relatie
- waarom kan ik geen relatie onderhouden
- waarom ga ik vreemd
- waarom kan ik niet mezelf zijn in een relatie
- waarom duren mijn relaties niet lang
- wat is mijn type man/vrouw
- heeft onze relatie nog kans
- ik hou van iemand maar ik kan me er niet (helemaal) mee verbinden
- waarom heb ik steeds conflicten met mijn kind, collega, familielid
In deze workshop kijk je systemisch naar dynamieken en verstrikkingen:
Tijdens de eerste dag behandelen we een deel theorie en oefen je veel met andere deelnemers, waarbij er ondertiteling wordt gegeven. De tweede dag mag je (is niet verplicht) iemand (partner, zus, broer, vriendin, collega, moeder, oma, etc) meenemen. Deze dag gaan we opstellingen doen in groepsverband. Je mag jouw vraag m.b.t. de relatie inbrengen. Elke deelnemer krijgt een opstelling. Het betekent ervaren door te doen en te ondergaan, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden om deze methode toe te passen op jouw cliënt.