Relaties opstellen


In deze tweedaagse workshop leer je systemisch te kijken naar relaties. Dat kunnen allerlei soorten relaties zijn: met een partner, vriend(in), collega, kind of familielid. Ieder mens neemt gedragspatronen, opvoeding, conditionering en ervaringen mee vanuit een verleden en draagt die in een rugzak. In een nieuwe relatie komen beide personen en hun rugzakken samen. En ontstaat een nieuw systeem.

Opstellingen kunnen inzicht geven in wat er op een diepere laag (in de onderstroom) aan de hand is. Een voorbeeld waar een cliënt een vraag over kan hebben, kan zijn:

- waarom kom ik geen partner tegen
- waarom val ik steeds weer op de "verkeerde of dezelfde soort" partners
- Waarom ben ik de "gever" of waarom ben ik de "nemer" in een relatie
- waarom kan ik geen relatie onderhouden
- waarom ga ik vreemd
- waarom kan ik niet mezelf zijn in een relatie
- waarom duren mijn relaties niet lang
- wat is mijn type man/vrouw
- heeft onze relatie nog kans

In deze workshop kijk je systemisch naar dynamieken en verstrikkingen:

  • in de generatielijn; is er sprake van een patroon, gedrag of conditionering
  • in het gezin van herkomst: wat was je rol binnen het gezin en kon je je kindplek innemen?(parentificatie, triangulatie)
  • in je huidige gezin: welke rol heb je vanuit de generatielijn of het gezin waar je uit komt meegenomen?)
  • is er binnen het systeem (ouders, grootouders) sprake van een eerdere relatie waar niet over wordt gesproken of wat een geheim is.
  • balans tussen vrouwelijke- en mannelijke energie


Tijdens de eerste dag behandelen we een deel theorie en oefen je veel met andere deelnemers, waarbij er ondertiteling wordt gegeven. De tweede dag mag je (is niet verplicht) iemand (partner, zus, broer, vriendin, collega, moeder, oma, etc) meenemen. Deze dag gaan we opstellingen doen in groepsverband. Je mag jouw vraag m.b.t. de relatie inbrengen. Elke deelnemer krijgt een opstelling. Het betekent ervaren door te doen en te ondergaan, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden om deze methode toe te passen op jouw cliënt.