Workshop relaties


In deze tweedaagse workshop leer je systemisch te kijken naar relaties van de cliënt. Dat kunnen allerlei soorten relaties zijn.


Aan de orde komt of de vraaginbrenger een plek heeft en op zijn of haar eigen plek staat. En wie staat er dan naast? Is er plek voor een (potentiële) partner? Of staat daar bijvoorbeeld een vader, moeder, een kind of een ex-partner?


Zo kun je ook naar andere soorten relaties kijken. Bij voorbeeld waarom je geen leuke nieuwe partner tegenkomt. Een opstelling kan dat laten zien. 


Er kunnen tal van redenen zijn:

  •  in de generatielijn (bijvoorbeeld wat deed oma, wat deed je moeder en hoe ga jij daar nu     mee om?)
  •  in het gezin waaruit je komt (welke plek was je gewend? wat was je rol?)
  •  in je huidige gezin (welke rol heb je vanuit je generatielijn of het gezin waar je uit komt   meegenomen?)


De bal onder water
Elke reden heeft te maken met gezien of erkend worden, zodat ervaring, situaties, gedrag of patronen losgelaten kunnen worden. Als je onderdrukt wat niet gezien mag worden, als je moeite moet doen om het te onderdrukken, dan werkt dat als een bal die je onder water probeert te houden. Het kost bergen met energie, de druk wordt groter en uiteindelijk is de kracht waarmee de bal boven water komt enorm. Naar jou vertaald betekent het dat je uiteindelijk geen rust meer hebt en niet meer goed kunt overzien wat er aan de hand is. De opstelling geeft je inzicht.


Je rugzak in een relatie
Ben je wie je wilt zijn binnen een relatie? Wat zorgt ervoor dat je verandert of dat je telkens weer dezelfde soort partners tegenkomt? Of waarom je geen partner hebt? Ieder mens komt met een "rugzak" een nieuwe relatie binnen. Vraag je jezelf dan wel eens af of de inhoud van deze rugzak, -denk dan aan gedragspatronen en regels- nog steeds zo bij jou passen als toen je een kind was bij je ouders. Alleen al in beeld krijgen wat er in je rugzak zit, geeft inzicht om te zien waarom je bent, zoals je bent binnen een relatie en doet wat je doet.


Vastlopen in je relatie.

Een langdurige relatie kan ervoor zorgen dat partners elkaar "kwijt" raken om verschillende redenen. Het gevolg hiervan kan zijn dat er geen verbinding meer is en de interesse in elkaar daardoor afneemt. Dit hoeft niet direct te betekenen dat er geen sprake meer is van genegenheid en liefde naar elkaar. Ook een kortdurende relatie kan te maken hebben met twee personen die ieder onafhankelijk van elkaar met een rugzak vol eigen ervaringen, herinneringen, pijn, etc. bij elkaar komen. En dan heb je te maken met een nieuw systeem.


Het is belangrijk om te accepteren waar je partner vandaan komt en je te realiseren dat je samen binnen een nieuw systeem nieuw gedrag en nieuwe regels opbouwt. En dat je vanuit het ouderlijk huis meeneemt wat voor beiden goed voelt en past.


Samen kijken we wat er speelt binnen de relatie en proberen we naar boven te krijgen wat ervoor zorgt dat de relatie niet op rolletjes loopt. Ook kan het zijn dat het 'houden van' afgebrokkeld is en dat je niet weet hoe je verdere stappen kunt ondernemen. Ruzies en frustraties kunnen voor veel energieverlies zorgen, waardoor er nog weinig ruimte overblijft voor passie, sport, gezin, etc. Het is dan van belang om te kijken waar deze emoties vandaan komen. 


De eerste dag behandelen we een deel theorie en oefen je veel met andere deelnemers. De tweede dag mag je (is niet verplicht) iemand (partner, zus, broer, vriendin, collega, moeder, oma etc) meenemen en kun je de relatie van jullie samen opstellen.